Die HydroElite Experience

Levenscyclus voor liften

We hebben een levenscyclusanalyse laten maken voor een lift van vier verdiepingen in een woongebouw. Hieruit blijkt duidelijk dat het materiaal dat gebruikt is om de lift te vervaardigen een aanzienlijk grotere negatieve impact op het milieu heeft dan het werkelijke gebruik van de lift gedurende de levensduur van het pand veroorzaakt.

In dit voorbeeld zijn beide liften geïnstalleerd in een nieuw woongebouw in Berlijn. De hydraulische lift wordt dan om de 20 jaar gemoderniseerd en de lift met contragewicht wordt met hetzelfde interval volledig vervangen.

Life_cycle_assessment_for_lifts

Milieu-impact van het materiaal

Voor de meeste mensen in de liftindustrie zijn de resultaten verrassend. Tot nu toe was alle aandacht gericht op het verminderen van het energieverbruik tijdens het gebruik en hierin is veel verbeterd. Maar nu is het tijd om ook te kijken naar de milieu-impact van de gebruikte materialen.

Lift zonder contragewicht in lagere gebouwen

Uit onze levenscyclusanalyse blijkt duidelijk dat een lift zonder contragewicht het meest geschikt is voor lagere gebouwen, zoals woongebouwen.

37.000 kg minder CO2-uitstoot

We schatten de levensduur van een woongebouw op 80 jaar en de levensduur van de lift op 20 jaar. De milieu-impact van een lift met tegengewicht is dan 37.000 kg meer CO2-uitstoot dan een hydraulische lift. De hoeveelheid kooldioxide-uitstoot is gelijk aan het rijden met een benzineauto die voldoet aan de EURO 5-emissie-eis van 11.500 km.